Jakie rozwiązanie równania?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bubble0soap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 35 razy

Jakie rozwiązanie równania?

Post autor: bubble0soap »

\(\displaystyle{ 3x^{6}}\) + \(\displaystyle{ 4x^{4}}\) + \(\displaystyle{ 5x^{2}}\) =0
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

Jakie rozwiązanie równania?

Post autor: escargot »

\(\displaystyle{ x^{2}(3x^{4}+4x^{2}+5)=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}=t \ , \ t qslant 0}\)

\(\displaystyle{ t(3t^{2}+4t+5)=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta \ x=0}\)
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Jakie rozwiązanie równania?

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ x^{2}(3x^{4}+4x^{2}+5)=0 x=0 3x^{4}+4x^{2}+5=0}\)

w tym 2 równaniu, niech \(\displaystyle{ t=x^{2} t qslant 0}\)

\(\displaystyle{ 3t^{2}+4^{t}+5=0 \ \ \ \ \ \Delta}\)
ODPOWIEDZ