Reszta z dzielenia?

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
bubble0soap
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 35 razy

Reszta z dzielenia?

Post autor: bubble0soap »

Nie wykonując dzielenia, wyznacz reszte z dzielenia wielomianu W przez wielomian P:




W(x) = \(\displaystyle{ 2x^{5}}\) -3x + 2

P(x)= (x-1)(x-2)
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Reszta z dzielenia?

Post autor: robert9000 »

reszta z dzielenia wielomianu tego może byc w postaci ax+b

\(\displaystyle{ W(x)=Q(x) P(x)+ax+b=Q(x)(x-1)(x-2)+ax+b}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)= a+b=2-3+2\\ W(2)=2a+b=2^{6}-6+2 \end{cases}}\)

rozwiązujesz i masz;)

pierwsza część jest liczona z naszego przekształconego wielomiany (ta postac na górze)
a druga część z nieprzekształconego wielimianu W(x)
ODPOWIEDZ