miejsca zerowe funkcji

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

miejsca zerowe funkcji

Post autor: FEMO »

Dana jest funkcja \(\displaystyle{ f(x)= x^{2}-3}\)
Oblicz miejsca zerowe funkcji g(x)=f(f(x))-1

prosze o wskazówki jak rozwiązać to zadanie
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

miejsca zerowe funkcji

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ g(x)=(x^{2}-3)^{2}-3 \ \ -1}\)
FEMO
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 348
Rejestracja: 13 lut 2007, o 17:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 163 razy

miejsca zerowe funkcji

Post autor: FEMO »

a można prosić o jaśniejsze wytłumaczenie skąd to się wzieło?
Awatar użytkownika
Mortify
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 768
Rejestracja: 22 lis 2007, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / MIMUW
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 164 razy

miejsca zerowe funkcji

Post autor: Mortify »

nalezy podstawić zamiast zmiennej \(\displaystyle{ x}\) \(\displaystyle{ f(x)}\) czyli zamiast \(\displaystyle{ x}\) podstawiamy do wzoru \(\displaystyle{ x^{2} - 3}\)
ODPOWIEDZ