Wyznacz a i b...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kondi50
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 lis 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wyznacz a i b...

Post autor: kondi50 »

Wielomian \(\displaystyle{ W(x) = x^4 + ax^3 + bx^2 - 4x -8}\) jest podzielny przez wielomian \(\displaystyle{ p(x) = x^2 - x - 2}\) Wyznacz a i b.

Podzieliłem te wielomiany i zostało mi cos takiego \(\displaystyle{ (a+1) + (b+2) - 4}\)
i teraz nie wiem co dalej... Prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1051
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

Wyznacz a i b...

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ x^{2}-x-2=(x-2)(x+1)}\)

no i teraz taki układ:

\(\displaystyle{ \begin{cases} W(-1)=0 \\ W(2)=0 \end{cases}}\)
kondi50
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 7 lis 2007, o 15:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wrocław

Wyznacz a i b...

Post autor: kondi50 »

Wiem skąd to sie wzięło ale nie wiem co z tym zrobic i tak...
ODPOWIEDZ