Znajdź wielomiany:
a. wielomian pierwszego stopnia taki, że W(2x)=6x+3
b. wielomian drugiego stopnia taki, że W(x+3)= \(\displaystyle{ 3x^{2}}\)-4x+1
c. wielomian trzeciego stopnia taki, że W(-x)= \(\displaystyle{ -3x^{3}}\) + \(\displaystyle{ x^{2}}\) +2x
Znajdź wielomiany.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Znajdź wielomiany.
\(\displaystyle{ W(x)=ax+b W(2x)=2ax+b=6x+3 2a=6 b=3 a=3 b=3 W(x)=3x+3}\)
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{2}+bx+c W(x+2)=a(x+2)^{2}+b(x+2)+c W(x+2)=a(x^{2}+4x+4)+bx+2b+c W(x)=ax^{2}+x(4a+b)+4a+2b+c=3x^{2}-4x+1 a=3 4a+b=-4 4a+2a+c=1 ....}\)
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{3}+bx^{2}+cx+d W(-x)=-ax^{3}+b^{2}-cx+d=-3x^{3}+x^{2}+2x -a=-3 b=1 -c=2 d=0 a=3 b=1 c=-2 d=0}\)
powinno być dobrze, teraz przedstawiasz poczatkowy wielomian wpisując odpowednie liczby za odpowiednie literki i jest;)
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{2}+bx+c W(x+2)=a(x+2)^{2}+b(x+2)+c W(x+2)=a(x^{2}+4x+4)+bx+2b+c W(x)=ax^{2}+x(4a+b)+4a+2b+c=3x^{2}-4x+1 a=3 4a+b=-4 4a+2a+c=1 ....}\)
\(\displaystyle{ W(x)=ax^{3}+bx^{2}+cx+d W(-x)=-ax^{3}+b^{2}-cx+d=-3x^{3}+x^{2}+2x -a=-3 b=1 -c=2 d=0 a=3 b=1 c=-2 d=0}\)
powinno być dobrze, teraz przedstawiasz poczatkowy wielomian wpisując odpowednie liczby za odpowiednie literki i jest;)
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 18 lut 2008, o 12:18
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Radom
- Podziękował: 35 razy