Oblicz p, jeśli wiadomo że p jest pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x) = 2px ^{2} - 4px + 5p -3}\)
Dla każdej znalezionej wartosci p oblicz reszte z dzielenia W(x) przez W'(x).
"zadanie" - może coś więcej w temacie, bo tak, to jakoś mało.
Szemek
oblicz wartość niewiadomej p
- Szemek
- Użytkownik
- Posty: 4819
- Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 43 razy
- Pomógł: 1407 razy
oblicz wartość niewiadomej p
\(\displaystyle{ W(p)=0}\)
\(\displaystyle{ 2p^3-4p^2+5p-3=0 \\
p=1}\)
\(\displaystyle{ 2p^3-4p^2+5p-3=0 \\
p=1}\)
Ostatnio zmieniony 19 lut 2008, o 14:38 przez Szemek, łącznie zmieniany 1 raz.