Dla jakiej wartośći parametru m ...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
JustaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 75
Rejestracja: 20 maja 2007, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 13 razy

Dla jakiej wartośći parametru m ...

Post autor: JustaK »

Dany jest wielomian \(\displaystyle{ W(x)=6mx ^{3}-13mx^{2}+13m-6}\). Dla jakiej warości parametru m pierwiastkiem wielomianu jest parametr m?

Podzieliłam ten wielomian przez m i otrzymałam następujący wielomian: \(\displaystyle{ 6m^{4}-13m^{3}+13m^{2}-6=0}\).
Z tego równania znalazłam pierwiastek \(\displaystyle{ m_{1}=1}\) a równanie wygląda teraz tak: \(\displaystyle{ (6m^{3}-7m^{2}+6m-6)(m-1)=0}\) i teraz nie wiem co dalej, jak wyznaczyć kolejne pierwiastki.
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Dla jakiej wartośći parametru m ...

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ 6m^{4}-13m^{3}+13m-6=6(m^{2}+1)(m-1)(m+1)-13m(m+1)(m-1)=(m-1)(m+1)(6m^{2}+6-13m)}\)
tutaj juz trzeba wyliczyć delte, ale chyba sobie poradzisz
ODPOWIEDZ