\(\displaystyle{ x ^{3} -x ^{2} -12x-2=0}\)
Prosze Was bardzo o pomoc bo ja nie moge znalezc rozwiazania tego rownania.
Czy układ ma rozwiązanie??
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Czy układ ma rozwiązanie??
równanie 3 stopnia, wiec ma conajmniej 1 pierwiastek, ale tutaj ma 3 pierwiastki, jednak wszytskie sa niewymierne
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 31 paź 2006, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rzeszow
- Pomógł: 1 raz
Czy układ ma rozwiązanie??
Dobrze poczytam.Skoro ma pierwiastki to jak je znaleźć?? Proszę o odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Czy układ ma rozwiązanie??
wzory Cardano? operacje na liczbach zespolonych;] nie wiem czy normalnie można jakoś znaleźć te pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Czy układ ma rozwiązanie??
moze Vieta, ale autor tego postu miał matematyke z 80 lat temu wiec moze przypomne jak pracuja te wzory
\(\displaystyle{ ax^3 +bx^2 +cx+d}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=-b}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1=c}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2x_3=-d}\)
\(\displaystyle{ ax^3 +bx^2 +cx+d}\)
\(\displaystyle{ x_1+x_2+x_3=-b}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2+x_2x_3+x_3x_1=c}\)
\(\displaystyle{ x_1x_2x_3=-d}\)