Dla jakich wartości a i b liczby 3 i -1 są pierwiastkami wielomianu:
\(\displaystyle{ x ^{3}+ax ^{2}+bx-3}\)? Znajdz trzeci pierwiastek tego wielomianu!
Dla jakich wartości a i b liczby 3 i -1 są pierwiastkami...
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 3 razy
Dla jakich wartości a i b liczby 3 i -1 są pierwiastkami...
Jeśli wielomian oznaczysz przez W. To wystarczy rozwiązać układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-3)=0 \end{cases}}\)
Trzecim pierwiastkiem może być jeden z pozostałych podzielników wyrazu wolnego.
\(\displaystyle{ \begin{cases} W(1)=0 \\ W(-3)=0 \end{cases}}\)
Trzecim pierwiastkiem może być jeden z pozostałych podzielników wyrazu wolnego.
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kruszyny
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 21 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: złotów
- Podziękował: 3 razy
Dla jakich wartości a i b liczby 3 i -1 są pierwiastkami...
Mozecie calosc zadania mi rozwiazac bo kompletnie kumam matmy
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 20:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wąbrzeźno
- Podziękował: 3 razy
Dla jakich wartości a i b liczby 3 i -1 są pierwiastkami...
No rozwiązać układ
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=2 \\ 9a+3b=-24 \end{cases}}\)
to chyba potrafisz...
\(\displaystyle{ \begin{cases} a+b=2 \\ 9a+3b=-24 \end{cases}}\)
to chyba potrafisz...
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: złotów
- Podziękował: 3 razy
Dla jakich wartości a i b liczby 3 i -1 są pierwiastkami...
Sorry, ale chyba nie umiem... Mozecie rozwiazac mi to cale zadanie???
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Dla jakich wartości a i b liczby 3 i -1 są pierwiastkami...
\(\displaystyle{ W(-1)=-1+a-b-3=0 a+b=3}\)
\(\displaystyle{ W(3)=27+9a+3b-3=0 9a-3b=30}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b=4 \\ 9a+3b=-24 \end{cases} \begin{cases} 3a-3b=12 \\ 9a+3b=-24 \end{cases}}\) dodajemy nasze równania i mamy:
\(\displaystyle{ 12a=-12 a=-1 \ \ \ \ \begin{cases} a=-1 \\ b=a-4 \end{cases} \begin{cases} a=-1 \\ b=-5 \end{cases}}\)
podstawiasz te a i b do wielomianu, dzielisz przez -1 oraz -5 i masz trzeci pierwiastek
P.S.W(x)=(x+1)(x-3)(x+1)
oczywiście można zrobić:
W(x)=(x+1)(x-3)(x+m) wymnożyć i porównać współczynniki przy odpowiednich potegach x
\(\displaystyle{ W(3)=27+9a+3b-3=0 9a-3b=30}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a-b=4 \\ 9a+3b=-24 \end{cases} \begin{cases} 3a-3b=12 \\ 9a+3b=-24 \end{cases}}\) dodajemy nasze równania i mamy:
\(\displaystyle{ 12a=-12 a=-1 \ \ \ \ \begin{cases} a=-1 \\ b=a-4 \end{cases} \begin{cases} a=-1 \\ b=-5 \end{cases}}\)
podstawiasz te a i b do wielomianu, dzielisz przez -1 oraz -5 i masz trzeci pierwiastek
P.S.W(x)=(x+1)(x-3)(x+1)
oczywiście można zrobić:
W(x)=(x+1)(x-3)(x+m) wymnożyć i porównać współczynniki przy odpowiednich potegach x