Oblicz i pzredstaw w jak najprostszej postaci:

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aros1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: złotów
Podziękował: 3 razy

Oblicz i pzredstaw w jak najprostszej postaci:

Post autor: aros1990 »

\(\displaystyle{ (2(x ^{3}-2x+4)-(x-3)(x ^{2}+5x-4))(3-2x)}\)
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

Oblicz i pzredstaw w jak najprostszej postaci:

Post autor: magdabp »

\(\displaystyle{ =((2x^3-4x+8)-(x^3+5x^2-4x-3x^2-15x+12))(3-2x)=\\=(2x^3-4x+8-x^3-5x^2+4x+3x^2+15x-12)(3-2x)=\\=(x^3-2x^2+15x-4)(3-2x)=\\=3x^3-6x^2+45x-12-2x^4+4x^3-30x^2+8x=\\=-2x^4+7x^3-36x^2+53x-12}\)
ODPOWIEDZ