Rozwiązywanie równań wielomianów

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: MakCis »

Mógłby mi ktoś napisać jak należy rozwiązywać równania wielomianowe? Np mam taki przykład:

a) (3x-12)(x+2)(x-1) = 0

o co tu w ogóle chodzi?
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: Tomek_Z »

Rozwiązać równanie W(x) to znaczy to samo co znaleźć pierwiastki wielomianu W(x).
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: MakCis »

Czyli:

(3x-12)(x+2)(x-1)=0

więc

(3x-12)=0 ; (x+2)=0 ; (x-1)=0

czyli

x=4 ; x=-2 ; x=1

Czy tak jest dobrze?
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: Tomek_Z »

Dokładnie tak.
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: MakCis »

OK, dzięki Ci wielkie za pomoc, ale wziąłem kolejny przykład i nie daję rady :/

\(\displaystyle{ x^{4} - 3x^{3}-4x^2=0}\)

Co teraz powinienem zrobić?
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: Tomek_Z »

Przekształć tą równość tak by uzyskać fukncję kwadratową z której następnie wyznaczysz pierwiastki. (możesz po prostu wyłączyć wspólny czynnik przed nawias)
MakCis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1023
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy
Pomógł: 15 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: MakCis »

Czyli mogę zapisać że:
\(\displaystyle{ x^{2}(x^2-3x - 4) = 0}\)

I pierwiastki wyznaczam z:

\(\displaystyle{ x^2-3x-4 = 0}\)

dobrze myślę?
Tomek_Z
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 807
Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 181 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: Tomek_Z »

Tak, ma być dokładnie tak jak napisałeś. Mam nadzieję że to rozumiesz.
hszujek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 17 lut 2009, o 18:51
Płeć: Kobieta

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: hszujek »

a co można zrobić w przypadku wielomianu \(\displaystyle{ W \left( x\right)=x ^{3} -9}\) ?
rubik1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 520
Rejestracja: 28 sty 2009, o 19:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 86 razy

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: rubik1990 »

Zastosuj wzór \(\displaystyle{ a^{3}-b^{3}=(a-b)(a^{2}+ab+b^{2})}\)
ross91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 4 cze 2009, o 22:19
Płeć: Mężczyzna

Rozwiązywanie równań wielomianów

Post autor: ross91 »

MakCis pisze:Czyli:

(3x-12)(x+2)(x-1)=0

więc

(3x-12)=0 ; (x+2)=0 ; (x-1)=0

czyli

x=4 ; x=-2 ; x=1

Czy tak jest dobrze?
Czy mógłbyś wytłumaczyć mi jak to się oblicza? Z matmy jestem strasznym tumanem nic niewchodzi mi do głowy Czy mógłby ktoś powiedzieć skąd te liczby się wzięły, z jakiego wzoru?
x=4 ; x=-2 ; x=1
ODPOWIEDZ