Zadanie z parametrem.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pawelplwl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 sty 2008, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włodawa

Zadanie z parametrem.

Post autor: pawelplwl »

Dla jakich wartości parametru m wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(|m+2|-2)x^{3}+mx^{2}+16x+1}\) jest funkcją kwadratową ? Nie wiem czy dobrze myśle, ale wydaje mi sie ze \(\displaystyle{ (|m+2|-2=0)}\) ?? Proszę o wskazówki.

Sorry , dwa mi się wysłały .Proszę o usuniecie jednego.
Ostatnio zmieniony 9 lut 2008, o 18:32 przez pawelplwl, łącznie zmieniany 1 raz.
soku11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6607
Rejestracja: 16 sty 2007, o 19:42
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 119 razy
Pomógł: 1823 razy

Zadanie z parametrem.

Post autor: soku11 »

Prawie dobrze
\(\displaystyle{ \begin{cases} |m+2|-2=0\\ m\neq 0\end{cases}}\)

Musi bowiem istniec jakis wspolczynnik przy \(\displaystyle{ x^2}\). POZDRO
pawelplwl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 31 sty 2008, o 19:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Włodawa

Zadanie z parametrem.

Post autor: pawelplwl »

To git , dzięki i pozdro.
ODPOWIEDZ