Dany wielomian W(x)=\(\displaystyle{ x ^{3} -6x ^{2} -7x+m}\)
a)wiedzac ze reszta z dzielenia W(x) przez (x+2) rowna sie 18 .Oblicz reszte z dzielenia W(x) przez (x-3)
b)dla m=0 wyznacz te x dla ktorych W(x)
Dany wielomian...
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Dany wielomian...
a)
\(\displaystyle{ W(-2)=18 -8-24+14+m=18 m=36
\\
W(x)=x^3-6x^2-7x+36
\\
W(3)=27-54-21+36=-12}\)
[ Dodano: 9 Lutego 2008, 12:36 ]
b)
\(\displaystyle{ m=0
\\
W(x)=x^3-6x^2-7x
\\
W(x) x^3-6x^2-7x x(x^2-6x-7) x(x+1)(x-7) x (- ;-1)\cup(0;7)}\)
\(\displaystyle{ W(-2)=18 -8-24+14+m=18 m=36
\\
W(x)=x^3-6x^2-7x+36
\\
W(3)=27-54-21+36=-12}\)
[ Dodano: 9 Lutego 2008, 12:36 ]
b)
\(\displaystyle{ m=0
\\
W(x)=x^3-6x^2-7x
\\
W(x) x^3-6x^2-7x x(x^2-6x-7) x(x+1)(x-7) x (- ;-1)\cup(0;7)}\)