\(\displaystyle{ A(X) = \frac{ x^{3} + 4x^{2} +2 }{ 2x^{5} + x^{3}}}\)
jak w temacie ;]
przedstawić jako sume ulamkow prostych
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
przedstawić jako sume ulamkow prostych
\(\displaystyle{ A(x)= \frac{x^{3}+4x^{2}+2}{2x^{5}+x^{3}}}\)
\(\displaystyle{ A(x)= \frac{x^{3}+4x^{2}+2}{x^{3}(2x^{2}+1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}+4x^{2}+2}{x^{3}(2x^{2}+1)}=\frac{a}{x^{3}}+\frac{b}{2x^{2}+1}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+4x^{2}+2=a(2x^{2}+1)+bx^{3}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+4x^{2}+2=bx^{3}+2ax^{2}+a}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=1 \\ 2a=4 \\ a=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ b=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A(x)=\frac{2}{x^{3}}+\frac{1}{2x^{2}+1}}\)
\(\displaystyle{ A(x)= \frac{x^{3}+4x^{2}+2}{x^{3}(2x^{2}+1)}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}+4x^{2}+2}{x^{3}(2x^{2}+1)}=\frac{a}{x^{3}}+\frac{b}{2x^{2}+1}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+4x^{2}+2=a(2x^{2}+1)+bx^{3}}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+4x^{2}+2=bx^{3}+2ax^{2}+a}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} b=1 \\ 2a=4 \\ a=2 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} a=2 \\ b=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ A(x)=\frac{2}{x^{3}}+\frac{1}{2x^{2}+1}}\)
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
przedstawić jako sume ulamkow prostych
niestety chyba nie, ale we wcześniejszym przypadku się udało
pewnie jest jakaś inna metoda pozwalająca przedstawić dowolny iloraz w postaci ułamków prostych, ale ja jej nie znam
pewnie jest jakaś inna metoda pozwalająca przedstawić dowolny iloraz w postaci ułamków prostych, ale ja jej nie znam
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
przedstawić jako sume ulamkow prostych
Udało się, ale tylko przypadkiem, bo prawidłowo w ogólności jest tak:
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}+4x^{2}+2}{x^{3}(2x^{2}+1)}=
\frac{a}{x}+\frac{b}{x^{2}}+\frac{c}{x^{3}}+\frac{dx+e}{2x^{2}+1}}\)
W przykładzie z wątku co prawda wyszło \(\displaystyle{ a=b=d=0}\), ale zazwyczaj tak nie wychodzi.
Q.
\(\displaystyle{ \frac{x^{3}+4x^{2}+2}{x^{3}(2x^{2}+1)}=
\frac{a}{x}+\frac{b}{x^{2}}+\frac{c}{x^{3}}+\frac{dx+e}{2x^{2}+1}}\)
W przykładzie z wątku co prawda wyszło \(\displaystyle{ a=b=d=0}\), ale zazwyczaj tak nie wychodzi.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 44
- Rejestracja: 12 maja 2007, o 19:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kwidzyn
- Podziękował: 28 razy
przedstawić jako sume ulamkow prostych
Qń niezle to wymysliles ;]
temat mozna zamknac
dziekuje za pomoc
temat mozna zamknac
dziekuje za pomoc