Wyznacz tak parametry a i b

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Ketler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 5 sty 2007, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 4 razy

Wyznacz tak parametry a i b

Post autor: Ketler »

Jeśli możecie to pomóżcie przy takim zadaniu:

Wyznacz tak parametry a i b, aby do wykresu funkcji

\(\displaystyle{ y= \frac{ax+b}{x+5}}\)

należały punkty A=(-4,6), B=(-6,12). Znajdź miejsce zerowe tej funkcji.

Z góry dzięki za pomoc.
Wasilewski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3921
Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1194 razy

Wyznacz tak parametry a i b

Post autor: Wasilewski »

Robisz sobie układ równań:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 6 = \frac{-4a + b}{-4 + 5} = b - 4a \\ 12 = \frac{-6a + b}{-6 + 5} = 6a - b \end{cases} \\
a = 9 \\
b = 42}\)
Ketler
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 132
Rejestracja: 5 sty 2007, o 21:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 13 razy
Pomógł: 4 razy

Wyznacz tak parametry a i b

Post autor: Ketler »

Wielkie dzięki.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ