Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Natluk8
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 16 sty 2008, o 21:06
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lubań

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: Natluk8 »

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu w przez x-2 ,jeśli reszta z dzielenie wielomianu w przez wielomian 3x^ -7x +2 jest równa x-3.Wyszło mi jakąś bezsensowan reszta....
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Wyznacz resztę z dzielenia wielomianu

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ W(x)=(3x^2-7x+2) Q(x)+x-3 \\ W(x)=3(x-2)(x- \frac{1}{3}) Q(x)+x-3 \\ \\ W(2)=0+2-3=-1 \\ \\ W(x)=(x-2) P(x)+r \\ -1=W(2)=0+r \\ r=-1}\)
ODPOWIEDZ