dla jakich wartosci parametru m
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
dla jakich wartosci parametru m
dla jakich wartosci parametru m wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(|m+2|-2) x^{3}+mx^{2}+16x+1}\) jest funkcja kwadratowa? przy wyznaczonym m wyznacz najwieksza i najmniejsza wartosc wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) w przedziale \(\displaystyle{ }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
dla jakich wartosci parametru m
czemu nie sprobojesz niczego sama rozwiazac?? w koncu klasa maturalna...
\(\displaystyle{ \begin{cases} |m+2|-2=0 \\ m 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} |m+2|=2 \\ m 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m=0 m= -4 \\ m 0 \end{cases}}\)
0 mozna wykluczyc (dlaczego?)
wiec dla m= -4 mamy rownanie kwadratowe
\(\displaystyle{ \begin{cases} |m+2|-2=0 \\ m 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} |m+2|=2 \\ m 0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m=0 m= -4 \\ m 0 \end{cases}}\)
0 mozna wykluczyc (dlaczego?)
wiec dla m= -4 mamy rownanie kwadratowe