Wykaż że liczba -1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
\(\displaystyle{ W(x)=x ^{4}-2x ^{3}-2x ^{2}+6x+5}\)
Wykaż że liczba -1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Wykaż że liczba -1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
analogicznie do przykłądu, kiedy miałes wykazać, że 2 jest peirwiastkiem dwukrotnym, jeżeli przeanalizowałeś schemat hornera, to bez trudu to zrobisz, dlatego nie jest najewązniejszy wynik, ale sposób jak do niego dojść
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: złotów
- Podziękował: 3 razy
Wykaż że liczba -1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
Mozecie rozwiazac mi to zadanie w calosci bo ja zupelnie nie kumam matmy
-
- Użytkownik
- Posty: 948
- Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 235 razy
Wykaż że liczba -1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu
jesli -1 jest dwukrotnym pierwiastkiem to wystarczy podzielic ten wielomian przez \(\displaystyle{ (x+1)(x+1)=x^2+2x+1}\) ten trojmian kwadratowy i z dzielenia tych wielomianow reszta powinna wyjsc \(\displaystyle{ r=0}\)
Albo wyznaczamy pokolei miejsca zerowe i dzielimy dwumian przez dwumian(dzielniki reszty)
Albo wyznaczamy pokolei miejsca zerowe i dzielimy dwumian przez dwumian(dzielniki reszty)