Rozwiąż równania

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aros1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: złotów
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równania

Post autor: aros1990 »

Rozwiąż równania:
\(\displaystyle{ x ^{3}+5x ^{2}-9x-45=0}\)
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Rozwiąż równania

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ x^{2}(x+5)-9(x+5)=(x+5)(x^{2}-9)=(x+5)(x-3)(x+3)}\)
ODPOWIEDZ