Oblicz i przedstaw wynik w jak najprostszej postaci...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aros1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: złotów
Podziękował: 3 razy

Oblicz i przedstaw wynik w jak najprostszej postaci...

Post autor: aros1990 »

Wykonaj działania i przedstaw wynik w jak najprostszej postaci
\(\displaystyle{ (2(3-4x+x ^{3})-(2-x)(x ^{2}+6x-3))(2x-3)}\)
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

Oblicz i przedstaw wynik w jak najprostszej postaci...

Post autor: magdabp »

\(\displaystyle{ =(6-8x+2x^3-2x^2-12x+6+x^3+6x^2-3x)(2x-3)=\\=12x-16x^2+4x^4-4x^3-24x^2+12x+2x^4+12x^3-6x^2-18+24x-6x^3+6x^2+36x-18-3x^3-18x^2+9x=\\=6x^4-x^3-58x^2+93x-36}\)

gdzieś się mogłam pomylić:P ale chyba jest dobrze;p
ODPOWIEDZ