wyznacz liczby a, b ...

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
jackow005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 339
Rejestracja: 30 gru 2006, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 249 razy

wyznacz liczby a, b ...

Post autor: jackow005 »

Hejka, prosze o pomoc. Moim zadaniem jest:
wyznacz liczby a, b tak, aby funkcja W(X) i F(X) były równe, jeśli

W (X)\(\displaystyle{ \frac{a}{x+1}+\frac{bx+c}{x ^{2}-x+1 }}\)

F "(X)\(\displaystyle{ \frac{3x ^{2} +x+4}{x ^{3}+1 }}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

wyznacz liczby a, b ...

Post autor: natkoza »

w wielomanie W(x) sprowadź wszystko do wspólnego mianownika, uprosc i przyrównaj do odpowiednich współczynników wielomianu F(x)
ODPOWIEDZ