Rozwiaz rownanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
aros1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: złotów
Podziękował: 3 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: aros1990 »

x^3-7x^2-4x+28=0
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: robert9000 »

postaraj się to zapisać używając latexa, bo tak jest się trudno pałapać
kamiluss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2008, o 13:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Rozwiaz rownanie

Post autor: kamiluss »

x ^{3}-7x ^{2}-4x+28=0
x ^{2}(x-7)-4(x-7)=0
(x-7)(x ^{2}-4)=0

x-7=0 x ^{2}-4=0
x=7 x ^{2}-2 ^{2}=0
(x-2)(x+2)=0
x-2=0 x+2=0
x=2 x=-2
Awatar użytkownika
magdabp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 29 razy

Rozwiaz rownanie

Post autor: magdabp »

\(\displaystyle{ x^3-7x^2-4x+28=0\\(x-2)(x^2-5x-14)=0\\(x-2)(x+2)(x-7)=0\\x=2, x=-2, x=7}\)
ODPOWIEDZ