Nierówność

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kamiluss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 7 lut 2008, o 13:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Nierówność

Post autor: kamiluss »

Dla jakich parametrów m R nierówność m|x+1|+m ^{2} -m-2
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Nierówność

Post autor: robert9000 »

po pierwsze sprawdzamy co się dzieje dla m=0 => -2 m|x+1| \frac{m^{2}-m-2}{m}[/latex]
trzeba to rozwiązać, ale według mnie już na pierwszy rzut oka nie jest to spełnione przez każdą liczbę rzeczywistą x, więc zostanie tylko przypadek m=0

Moge się mylić, trzeba rozwiązać tamte zależności i otrzymamy przedział dla x, więc x nie bedzie dla rzeczywistych, dobrze myśle?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Nierówność

Post autor: wb »

1) m=0

\(\displaystyle{ m|x+1|+m^2-m-2 -20

\(\displaystyle{ m|x+1|+m^2-m-2}\)}\)
ODPOWIEDZ