proste równanie

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
pablopoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

proste równanie

Post autor: pablopoz »

Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ x^3-8x+7=0}\)
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

proste równanie

Post autor: natkoza »

łatwo zauważyć, że 1 jest roziązaniem tego róznania, wiec podziel wielomian po lewej stronie przez \(\displaystyle{ x-1}\) z tak postałego wielomiany stopnia drugiego policze delte i miejsca rzerowe
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

proste równanie

Post autor: robert9000 »

\(\displaystyle{ x^{3}-8x+7=x^{3}-x-7x+7=x(x^{2}-1)-7(x+1)=x(x-1)(x+1)-7(x+1)=(x+1)(x^{2}-x-7)}\) już musisz dalej Deltą liczyć, bo chyba są niewymierne
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

proste równanie

Post autor: natkoza »

tak, te pozostałe dwa pirwiastki sa liczbami niewymiernymi
pablopoz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 13 wrz 2007, o 16:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 1 raz

proste równanie

Post autor: pablopoz »

ok dzięki małego blinka miałem
ODPOWIEDZ