dzielenie wielomianu z reszta
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
dzielenie wielomianu z reszta
Przy dzieleniu wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) przez wielomian \(\displaystyle{ W_{1}(x)= x^{2} -6x+8}\) otrzzymano wielomian postaci \(\displaystyle{ ax+b}\) i reszte \(\displaystyle{ R(x)=4x-13}\). Wyznacz wzor wielomianu \(\displaystyle{ W(x)}\) jesli wiesz, ze jego pierwiastkami sa liczby \(\displaystyle{ 1}\) i \(\displaystyle{ -1}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
dzielenie wielomianu z reszta
\(\displaystyle{ W(x)=(x^{2}-6x+8)(ax+b)+4x-13}\)
wiadomo, że W(1)=0 oraz W(-1)=0 wiec podstawiasz do wielomianu W(x) -1 oraz 1 i przyrównujesz to co wyjdzie do zera. Zostaje rozwiązać układ 2 równań z 2 niewiadomymi
wiadomo, że W(1)=0 oraz W(-1)=0 wiec podstawiasz do wielomianu W(x) -1 oraz 1 i przyrównujesz to co wyjdzie do zera. Zostaje rozwiązać układ 2 równań z 2 niewiadomymi
-
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
dzielenie wielomianu z reszta
wychodzi mi dziwny wynik... \(\displaystyle{ a= \frac{14}{15}, b=2 \frac{1}{15}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
dzielenie wielomianu z reszta
nie wykluczone, że tak wychodzą, możesz to zawsze sprawdzić licząs W(1) i W(-1) czy daje zera, albo podzielić i sprawdzić, tylko troszke roboty może przy tym dzieleniu być