Liczba 3 jest pierwiastkiem wielomianu\(\displaystyle{ W(x) =x ^{3}-4x ^{2}+mx-3}\)
Wykaż że wielomian W nie ma innych pierwiastków.
jeden pierwiastek wielomianu
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
jeden pierwiastek wielomianu
\(\displaystyle{ W(3)=0}\) stąd obliczysz m.
Przedstaw dany wielomian w postaci iloczynu:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^{2}-x+1)}\)
Wyróżnik otrzymanego trójmianu jest mniejszy od zera, wiec nie ma on pierwiastków.
Przedstaw dany wielomian w postaci iloczynu:
\(\displaystyle{ W(x)=(x-3)(x^{2}-x+1)}\)
Wyróżnik otrzymanego trójmianu jest mniejszy od zera, wiec nie ma on pierwiastków.