Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
-
truskawka89
- Użytkownik
- Posty: 143
- Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 28 razy
Post
autor: truskawka89 »
Wielomian \(\displaystyle{ x^{3}+mx-6}\). Wyznacz wartosc m, dla ktorej wielomian jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ x-3}\)
-
Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Post
autor: Piotrek89 »
Twierdzenie Bézout
\(\displaystyle{ W(x)=x^{3}+mx-6}\)
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
-
witia
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 17 wrz 2007, o 14:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: znienacka
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: witia »
\(\displaystyle{ W(3)=0}\)
\(\displaystyle{ 0=27+3m-6}\)
\(\displaystyle{ m=-7}\)