Minimum funkcji
Minimum funkcji
Witam!!!
Mam zadanie w którym dana byla funckja kwadratowa z parametrem m:
\(\displaystyle{ f(x) = x^2 - 2(m-1)x + 2m^2 + 8m + 1}\)
Trzeba bylo policzyc dla jakich wartosci parametru m, min. funkcji jest wieksze od ( -8 ).
Wiem ze mozna to policzyc korzystajcac z wierzcholka, ale czy mozna tez policzyc to w ten sposob:
\(\displaystyle{ f(x) > -8}\)
??
Wydaje mi sie, ze tak, bo ramiona paraboli skierowane sa ku gorze, wiec jezeli wszystkie wartosci funkcji sa wieksze od (-8) to min takze jest wieksze, zgadza sie??
Pozdro.
edit by Skrzypu: Zapoznaj się z regulaminem forum i Texem.
Mam zadanie w którym dana byla funckja kwadratowa z parametrem m:
\(\displaystyle{ f(x) = x^2 - 2(m-1)x + 2m^2 + 8m + 1}\)
Trzeba bylo policzyc dla jakich wartosci parametru m, min. funkcji jest wieksze od ( -8 ).
Wiem ze mozna to policzyc korzystajcac z wierzcholka, ale czy mozna tez policzyc to w ten sposob:
\(\displaystyle{ f(x) > -8}\)
??
Wydaje mi sie, ze tak, bo ramiona paraboli skierowane sa ku gorze, wiec jezeli wszystkie wartosci funkcji sa wieksze od (-8) to min takze jest wieksze, zgadza sie??
Pozdro.
edit by Skrzypu: Zapoznaj się z regulaminem forum i Texem.
-
- Użytkownik
- Posty: 1146
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Minimum funkcji
Zgadza się, tylko będziesz miał niewiadomą i parametr i wtedy sobie raczej nie poradzisz, policz współrzędne wierzchołka tak jak napisałeś.
-
- Użytkownik
- Posty: 136
- Rejestracja: 4 kwie 2005, o 22:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kuchnia
- Podziękował: 5 razy
Minimum funkcji
chyba, że policzysz pochodną i wyjdzie Ci w którym miejscu funkcja ma minimum (dla x=m-1), ale to tylko robota na około pozdrawiamSkrzypu pisze:Zgadza się, tylko będziesz miał niewiadomą i parametr i wtedy sobie raczej nie poradzisz
Minimum funkcji
no tak, ale w trakcie obliczania wyrazenia f(x) > -8 to sila rzeczy pozbywamy sie jednej niewiadomej, mianowicie x( obliczajac delte ) wiec zostanie nam tylko m. Dobrze mysle??
Minimum funkcji
no jesli sie nie myle to do policzenia wyrazenia f(x) > -8 bo f(x) jest funkcja kwadratowa.
[ Dodano: Wto Maj 17, 2005 7:19 pm ]
Oczywiscie roziwazac tzn. dla jakiego parametru m f(x) > -8.
[ Dodano: Wto Maj 17, 2005 7:19 pm ]
Oczywiscie roziwazac tzn. dla jakiego parametru m f(x) > -8.
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Minimum funkcji
\(\displaystyle{ f(x) = x^2 - 2(m-1)x + 2m^2 + 8m + 1>-8}\)
\(\displaystyle{ f(x)=x^2-2(m-1)x+2m^2+8m+9>0}\)
By powyższa nierówność zachodziła dla \(\displaystyle{ \forall x\in\mathbb{R}}\) musi być \(\displaystyle{ \Delta >0}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
\(\displaystyle{ f(x)=x^2-2(m-1)x+2m^2+8m+9>0}\)
By powyższa nierówność zachodziła dla \(\displaystyle{ \forall x\in\mathbb{R}}\) musi być \(\displaystyle{ \Delta >0}\).
Pozdrawiam,
--
Tomek Rużycki
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Minimum funkcji
To może łaskawie przedstawisz ten sposób. Trudno się domyślać z czego liczysz tę deltę i w jakim celu.
Minimum funkcji
Licze ja po to aby ustalic dla jakiego parametru m rownanie
https://matematyka.pl/cgi/mimetex.cgi?f( ... +8m+1%3E-8
jest spelnione.
[ Dodano: Wto Maj 17, 2005 7:46 pm ]
sorkja gubie sie jeszcze w tem texie
https://matematyka.pl/cgi/mimetex.cgi?f( ... +8m+1%3E-8
jest spelnione.
[ Dodano: Wto Maj 17, 2005 7:46 pm ]
sorkja gubie sie jeszcze w tem texie
- olazola
- Użytkownik
- Posty: 811
- Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Sopot
- Pomógł: 36 razy
Minimum funkcji
Ja tematu nie podejmuję, jakoś dzisiaj nie umiem stwierdzić co autor ma na myśli. To policz to co chcesz, sprawdz swoją odpowiedź z wynikami na forum, bo pojawiły się chyba 3 propozycje rozwiązania tego zadania i po sprawie.