Witam,
mam do obliczenia kilka nierownosci wielomianowych i niestetty czesc mi nie wychodzi
prosilbym o pomoc
\(\displaystyle{ j)x^{3}+2x^{2}-4x-8\geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ k)x^{3}+x{2}+x-1\geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ m) x^{3}-12x+16\geqslant 0}\)
\(\displaystyle{ o) 4x^{3}+20x^{2}-28x>0}\)
nierownosci wielomianowe
- Sylwek
- Użytkownik
- Posty: 2716
- Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 160 razy
- Pomógł: 657 razy
nierownosci wielomianowe
j) \(\displaystyle{ x^2(x+2)-4(x+2) q 0 \\ (x+2)(x^2-4) q 0 \\ (x+2)^2(x-2) q 0 \\ x \lbrace -2 \rbrace \cup \langle 2, +\infty)}\)
Z czym problem z pozostałymi?
Z czym problem z pozostałymi?
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 97 razy
nierownosci wielomianowe
dziekuje ;D
j) mi juz wyszlo ;D teraz tylko problem z nastepnymi
nie wiem jak w przykladzie o)
bo tam wyjdzie z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ o) 4x^{3}+20x^{2}-28x>0 /:4}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+5x^{2}-7x>0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}+5x-7)>0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+5x-7=0}\)
a=1,b=5,c=-7
\(\displaystyle{ \Delta=b^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=5^{2}-4*1*(-7)}\)
\(\displaystyle{ 25+28=53}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{53}}\)
a w przykladzie k)
po dzieleniu wychodzi reszta ;/ i nie wiem co z nia zrobic
j) mi juz wyszlo ;D teraz tylko problem z nastepnymi
nie wiem jak w przykladzie o)
bo tam wyjdzie z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ o) 4x^{3}+20x^{2}-28x>0 /:4}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+5x^{2}-7x>0}\)
\(\displaystyle{ x(x^{2}+5x-7)>0}\)
\(\displaystyle{ x_{1}=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2}+5x-7=0}\)
a=1,b=5,c=-7
\(\displaystyle{ \Delta=b^{2}-4ac}\)
\(\displaystyle{ \Delta=5^{2}-4*1*(-7)}\)
\(\displaystyle{ 25+28=53}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{53}}\)
a w przykladzie k)
po dzieleniu wychodzi reszta ;/ i nie wiem co z nia zrobic
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
nierownosci wielomianowe
no, a nie moze wyjść z pierwiastkiem ? liczysz dalejwoznyadam pisze:bo tam wyjdzie z pierwiastkiem
jeżeli chodzi o dzielenie przez x to nieee. musisz wyciągnąć x przed nawiaswoznyadam pisze:po dzieleniu wychodzi reszta ;/ i nie wiem co z nia zrobic
-
- Użytkownik
- Posty: 242
- Rejestracja: 23 kwie 2006, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 97 razy
nierownosci wielomianowe
ale jak potem obliczam ta tabelke?kujdak pisze:no, a nie moze wyjść z pierwiastkiem ? liczysz dalejwoznyadam pisze:bo tam wyjdzie z pierwiastkiem
dalej nie rozumiemkujdak pisze:jeżeli chodzi o dzielenie przez x to nieee. musisz wyciągnąć x przed nawiaswoznyadam pisze:po dzieleniu wychodzi reszta ;/ i nie wiem co z nia zrobic
-
- Użytkownik
- Posty: 546
- Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wlkp
- Podziękował: 193 razy
- Pomógł: 51 razy
nierownosci wielomianowe
\(\displaystyle{ x_{1}=\frac{5-\sqrt{53}}{2}}\)woznyadam pisze:bo tam wyjdzie z pierwiastkiem
\(\displaystyle{ x_{2}=\frac{5+\sqrt{53}}{2}}\)
[ Dodano: 8 Lutego 2008, 02:47 ]
jeżeli nie ma błędów w liczeniu to taki wynik. A do k to dobrze znaki są ?