Punkty wspolne z osia OX

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
truskawka89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 143
Rejestracja: 27 gru 2007, o 21:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 28 razy

Punkty wspolne z osia OX

Post autor: truskawka89 »

punkt \(\displaystyle{ A=(-3; 0)}\) jest jednym z punktów wspólnych wykresu funkcji \(\displaystyle{ w(x)= x^{3} +5x^{2} +5x-3}\) z osia OX.
a) znajdź pozostałe punkty wspólne wykresu z osia OX
b) wyznacz zbiór wartości funkcji \(\displaystyle{ f(x)= w(x) - x^{3}}\)




Wszystkie wzory matematyczne należy umieszczać w całości w odpowiedniej strukturze kodu, który jest zaprezentowany poniżej:

Kod: Zaznacz cały

[tex]wyrazenie matematyczne[/tex]
Sylwek[/color]
Ostatnio zmieniony 3 lut 2008, o 18:11 przez truskawka89, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Punkty wspolne z osia OX

Post autor: Sylwek »

a) Z twierdzenia Bezout:
\(\displaystyle{ W(x)=(x+3)(x^2+2x-1)}\)
Pozostałe miejsca zerowe liczysz przyrównując drugi nawias do zera i rozwiązując równanie kwadratowe.

b) \(\displaystyle{ W(x)-x^3=5x^2+5x-3}\)
A zbiór wartości funkcji kwadratowej raczej potrafisz już wyznaczyć, bo wystarczy znaleźć wierzchołek i zauważyć, w którą stronę są zwrócone ramiona paraboli
Awatar użytkownika
escargot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 477
Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°N, 21°E
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 143 razy

Punkty wspolne z osia OX

Post autor: escargot »

a.
\(\displaystyle{ W(-3)=0}\)
\(\displaystyle{ x=-3}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu.
\(\displaystyle{ x^{3}+5x^{2}+5x-3=0}\)
\(\displaystyle{ x^{3}+3x^{2}+2x^{2}+6x-x-3=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x^{2}+2x-1)=0}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x+1+\sqrt{2})(x+1-\sqrt{2})=0}\)

\(\displaystyle{ B(-1-\sqrt{2};0)}\)
\(\displaystyle{ C=(-1+\sqrt{2};0)}\)
ODPOWIEDZ