Znajdz te wartosci parametru \(\displaystyle{ p}\) dla ktorych rownanie \(\displaystyle{ x^{3}+8x^{2}+px=0}\) ma 3 rozne pierwiastki.
wydawalo mi sie proste... wyciagnolem x przed nawias czyli jeden pierwiastek to x=0 i zostalo rownanie kwadratowe .. zrobilem zalozenia delta wieksza od zera no i pierwiastki rozne od 0... ale nie wychodzi zgodnie z odpowiedziami... prosze o pomoc. dziekuje
proste rownanie z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
proste rownanie z parametrem
\(\displaystyle{ x(x^{2}+8x+p)=0}\)
czyli tak jak mówisz, żeby były dwa różne, to \(\displaystyle{ \Delta>0}\) a żeby żaden z nich nie był rózny zero, to ich iloczyn rózny od zera : \(\displaystyle{ \frac{p}{1} 0}\)
czyli tak jak mówisz, żeby były dwa różne, to \(\displaystyle{ \Delta>0}\) a żeby żaden z nich nie był rózny zero, to ich iloczyn rózny od zera : \(\displaystyle{ \frac{p}{1} 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 15 razy
proste rownanie z parametrem
moglbys podac odp, bo albo robie blad w rachunku albo jest zla odpowiedz podana =) dzieki
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
proste rownanie z parametrem
\(\displaystyle{ \Delta=64-4p>0 \ \ 4p \ p 0}\) wiec ostateczna odp to:
\(\displaystyle{ p (- ,0)U(0,16)}\)
a jaka powinna być odpowiedź?
\(\displaystyle{ p (- ,0)U(0,16)}\)
a jaka powinna być odpowiedź?
-
- Użytkownik
- Posty: 48
- Rejestracja: 31 sty 2008, o 18:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 15 razy
proste rownanie z parametrem
blad w rachunku. nigdy nie widze swoich bledow choc sa banalne.. odpowiedz sie zgada. pozdrawiam