Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=2x^{4}+32}\) rozłóż na czynniki możliwie najniższego stopnia.
Łopatologicznie proszę...
EDIT: oczywiście zapomniałem o "x"
Rozkładanie na czynniki.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Rozkładanie na czynniki.
\(\displaystyle{ 2x^{4}+32=2(x^{4}+16)=2{(x^{4}+8x^{2}+16)-8x^{2}]=}\)
\(\displaystyle{ 2[(x^{2}+4)^{2}-(2\sqrt{2}x)^{2}]=2(x^{2}+2\sqrt{2}x+4)(x^{2}-2\sqrt{2}x+4)}\)
\(\displaystyle{ 2[(x^{2}+4)^{2}-(2\sqrt{2}x)^{2}]=2(x^{2}+2\sqrt{2}x+4)(x^{2}-2\sqrt{2}x+4)}\)