Zadanie z kartkówki z wielomianów.
Wykaż, że liczba \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}}\) jest liczbą niewymierną.
Dziękuję.
Niewymierność pierwiastka trzeciego stopnia z trzech.
- escargot
- Użytkownik
- Posty: 477
- Rejestracja: 30 paź 2007, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 52°N, 21°E
- Podziękował: 14 razy
- Pomógł: 143 razy
Niewymierność pierwiastka trzeciego stopnia z trzech.
Liczba \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}}\) jest pierwiastkiem wielomianu x^{3}-3 . Gdyby \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}}\) był liczbą wymierną, to z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu o wspólczynnikach całkowitych, to równałoby się 1 albo 3. Ponieważ tak nie jest więc \(\displaystyle{ \sqrt[3]{3}}\) jest liczbą niewymierna
[ Dodano: 30 Stycznia 2008, 19:57 ]
Oczywiście ten wielomian to: \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3}\)
nie wiem dlaczego wyskakiwał mi błąd w formule
[ Dodano: 30 Stycznia 2008, 19:57 ]
Oczywiście ten wielomian to: \(\displaystyle{ W(x)=x^{3}-3}\)
nie wiem dlaczego wyskakiwał mi błąd w formule