Wielomian z parametrem
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lip 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-wo
- Pomógł: 1 raz
Wielomian z parametrem
Wielomian \(\displaystyle{ W(x)=(m-4)x^{3}-(m+6)x^{2}-(m-1)x+m+3}\) jest podzielny przez dwumian \(\displaystyle{ (x+1)}\). Dla jakich wartości parametru m wielomian W ma dokladnie dwa pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 9 kwie 2007, o 23:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraina dumania
- Podziękował: 5 razy
Wielomian z parametrem
podziel \(\displaystyle{ W(x)=(m-4)x^{3}-(m+6)x^{2}-(m-1)x+m+3}\)
przez \(\displaystyle{ (x+1)}\), np. przy użyciu tabelki Hornera.
wyjdzie \(\displaystyle{ W(x)=(x+1)*((m-4)x^2-2(m+2)x+(m+3)).}\)
rozpatrz \(\displaystyle{ (m-4)x^2-2(m+2)x+(m+3)=0}\)
teraz możesz wyliczyć deltę. jeśli będzie równa zeru, to równanie będzie miało dwa pierwiastki, z czego jeden podwójnego stopnia.
mozesz jeszcze podzielic \(\displaystyle{ (m-4)x^2-2(m+2)x+(m+3)=0}\) przez \(\displaystyle{ x+1}\). resztę przyrównaj do zera. w takim przypadku też będzie miało 2 pierwiastki, ale to \(\displaystyle{ (x+1)}\) będzie podwójnym pierwiastkiem
przez \(\displaystyle{ (x+1)}\), np. przy użyciu tabelki Hornera.
wyjdzie \(\displaystyle{ W(x)=(x+1)*((m-4)x^2-2(m+2)x+(m+3)).}\)
rozpatrz \(\displaystyle{ (m-4)x^2-2(m+2)x+(m+3)=0}\)
teraz możesz wyliczyć deltę. jeśli będzie równa zeru, to równanie będzie miało dwa pierwiastki, z czego jeden podwójnego stopnia.
mozesz jeszcze podzielic \(\displaystyle{ (m-4)x^2-2(m+2)x+(m+3)=0}\) przez \(\displaystyle{ x+1}\). resztę przyrównaj do zera. w takim przypadku też będzie miało 2 pierwiastki, ale to \(\displaystyle{ (x+1)}\) będzie podwójnym pierwiastkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Wielomian z parametrem
Dzieląc wielomian \(\displaystyle{ W}\) przez dwumian \(\displaystyle{ x+1}\) otrzymujemy \(\displaystyle{ W(x)=(x+1)Q(x)}\), gdzie
Rozważmy przypadki.
1) Dla \(\displaystyle{ m=4}\) mamy \(\displaystyle{ Q(x)=-10x+7}\), więc \(\displaystyle{ Q(x)=0}\) dla \(\displaystyle{ x=\frac{7}{10}\neq -1}\). Zatem \(\displaystyle{ m=4}\) spełnia warunki zadania.
2) Załóżmy, że \(\displaystyle{ m\neq 4}\). Aby wielomian \(\displaystyle{ Q}\) miał pierwiastki, musi być spełniona nierówność \(\displaystyle{ \Delta\geq 0}\), czyli \(\displaystyle{ 4(m+1)^2-4(m-4)(m+3)\geq 0}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ m\geq-\frac{13}{3}}\).
Możliwe są teraz przypadki:
1. \(\displaystyle{ \Delta=0}\), czyli \(\displaystyle{ m=-\frac{13}{3}}\). Wówczas równanie \(\displaystyle{ Q(x)=0}\) ma dokładnie jeden pierwiastek postaci \(\displaystyle{ x_0=\frac{m+1}{m-4}=\frac{2}{5}\neq -1}\). Zatem \(\displaystyle{ m=-\frac{13}{3}}\) również spełnia warunki zadania.
2. \(\displaystyle{ \Delta>0}\), czyli \(\displaystyle{ m>-\frac{13}{3}}\). Wtedy w myśl powyższych spostrzeżeń i ze wzorów Viete'a dostajemy, że muszą zachodzić równości
Reasumując otrzymujemy 3 wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) spełniające warunki zadania: \(\displaystyle{ m=4,\ m=-\frac{1}{4},\ m=-\frac{13}{3}}\).
Za ewentualne błędy rachunkowe przepraszam.
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ Q(x)=(m-4)x^2-2(m+1)x+(m+3)}\).
Na to, by wielomian \(\displaystyle{ W}\) miał dokładnie dwa pierwiastki potrzeba i wystarcza, by wielomian \(\displaystyle{ Q}\) miał albo dokładnie jeden pierwiastek różny od -1, albo dwa różne pierwiastki, z których jeden jest równy -1.Rozważmy przypadki.
1) Dla \(\displaystyle{ m=4}\) mamy \(\displaystyle{ Q(x)=-10x+7}\), więc \(\displaystyle{ Q(x)=0}\) dla \(\displaystyle{ x=\frac{7}{10}\neq -1}\). Zatem \(\displaystyle{ m=4}\) spełnia warunki zadania.
2) Załóżmy, że \(\displaystyle{ m\neq 4}\). Aby wielomian \(\displaystyle{ Q}\) miał pierwiastki, musi być spełniona nierówność \(\displaystyle{ \Delta\geq 0}\), czyli \(\displaystyle{ 4(m+1)^2-4(m-4)(m+3)\geq 0}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ m\geq-\frac{13}{3}}\).
Możliwe są teraz przypadki:
1. \(\displaystyle{ \Delta=0}\), czyli \(\displaystyle{ m=-\frac{13}{3}}\). Wówczas równanie \(\displaystyle{ Q(x)=0}\) ma dokładnie jeden pierwiastek postaci \(\displaystyle{ x_0=\frac{m+1}{m-4}=\frac{2}{5}\neq -1}\). Zatem \(\displaystyle{ m=-\frac{13}{3}}\) również spełnia warunki zadania.
2. \(\displaystyle{ \Delta>0}\), czyli \(\displaystyle{ m>-\frac{13}{3}}\). Wtedy w myśl powyższych spostrzeżeń i ze wzorów Viete'a dostajemy, że muszą zachodzić równości
\(\displaystyle{ -1+x_2=\frac{2(m+1)}{m-4},\ (-1)x_2=\frac{m+3}{m-4}}\).
Wyznaczając z tego układu wartość parametru \(\displaystyle{ m}\) dostajemy \(\displaystyle{ m=-\frac{1}{4}}\).Reasumując otrzymujemy 3 wartości parametru \(\displaystyle{ m}\) spełniające warunki zadania: \(\displaystyle{ m=4,\ m=-\frac{1}{4},\ m=-\frac{13}{3}}\).
Za ewentualne błędy rachunkowe przepraszam.
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 19 lip 2006, o 17:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: G-wo
- Pomógł: 1 raz
Wielomian z parametrem
myslalem nad podzieleniem, ale dzielenie takie tradycyjne to odpoadalo, dlatego szukalem innego sposobu, a o schemacie Hornera zapomnialem najzyczajniej:p