Czy mógłby ktoś mi to obliczyć, bo nie kapuje tego?
Dokonaj dzielenia wielomianów:
a) \(\displaystyle{ x^3-7x-6=0}\)
b) \(\displaystyle{ x^3-7x+6=0}\)
Dzielenie wielomianów.
Dzielenie wielomianów.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2008, o 14:51 przez nikttaki, łącznie zmieniany 1 raz.
- magdabp
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 28 paź 2006, o 23:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poland
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 29 razy
Dzielenie wielomianów.
a)
podstawiasz do równania -1, wtedy W(-1)=0 więc da się to podzielić przez (x+1)
i wyjdzie \(\displaystyle{ (x+1)(x^2-x-6)}\)
b)
W(1)=0 więc daje się podzielić przez (x-1)
i wyjdzie: \(\displaystyle{ (x-1)(x^2-6x-6)}\)
podstawiasz do równania -1, wtedy W(-1)=0 więc da się to podzielić przez (x+1)
i wyjdzie \(\displaystyle{ (x+1)(x^2-x-6)}\)
b)
W(1)=0 więc daje się podzielić przez (x-1)
i wyjdzie: \(\displaystyle{ (x-1)(x^2-6x-6)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Dzielenie wielomianów.
a) metoda dzielenia wielomianów
podzielniki przy najwyższej potędze p={1}
podzielniki przy wyrazie wolnym q={1,2,3,6)
\(\displaystyle{ \frac{p}{q} = {1, \frac{1}{2} , \frac{1}{3} , \frac{1}{6}}}\)
oczywiści znaki + i -
W(-1) =0, czyli wielomian jest podzielny przez x+1
\(\displaystyle{ (x ^{3}-7x - 6) : (x+1) = x ^{2} - x - 6}\)
i teraz z tego drugiego delta i wyjdą pierwiastki wielomianu
podzielniki przy najwyższej potędze p={1}
podzielniki przy wyrazie wolnym q={1,2,3,6)
\(\displaystyle{ \frac{p}{q} = {1, \frac{1}{2} , \frac{1}{3} , \frac{1}{6}}}\)
oczywiści znaki + i -
W(-1) =0, czyli wielomian jest podzielny przez x+1
\(\displaystyle{ (x ^{3}-7x - 6) : (x+1) = x ^{2} - x - 6}\)
i teraz z tego drugiego delta i wyjdą pierwiastki wielomianu
-
- Użytkownik
- Posty: 657
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Czewa/Wrocław
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 138 razy
Dzielenie wielomianów.
już piszę;p
to pierwsze dzielenie masz, więc już przejdę do drugiego.
\(\displaystyle{ (x+1) (x ^{2} - x - 6) = 0}\)
teraz z równania kwadratowego obliczasz deltę
\(\displaystyle{ \delta = 25,
x _{1} = -2,
x _{2} =3}\)
czyli teraz ten wielomian ma postać
\(\displaystyle{ (x+1)(x+2)(x-3)=0}\)
miałeś podzielić, więc chyba też wyznaczyć pierwiastki, czyli \(\displaystyle{ x _{1}=-1,
x _{2}=-2,
x _{3}= 3}\)
analogicznie ten drugi przykład.
to pierwsze dzielenie masz, więc już przejdę do drugiego.
\(\displaystyle{ (x+1) (x ^{2} - x - 6) = 0}\)
teraz z równania kwadratowego obliczasz deltę
\(\displaystyle{ \delta = 25,
x _{1} = -2,
x _{2} =3}\)
czyli teraz ten wielomian ma postać
\(\displaystyle{ (x+1)(x+2)(x-3)=0}\)
miałeś podzielić, więc chyba też wyznaczyć pierwiastki, czyli \(\displaystyle{ x _{1}=-1,
x _{2}=-2,
x _{3}= 3}\)
analogicznie ten drugi przykład.