Czy dozwolone jest takie przejscie?
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
Czy dozwolone jest takie przejscie?
Jak w temacie:
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ x^{2}-x-6 }{9- x^{2} } }}\)
czy to jest to samo co:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{ x^{2}-x-6 } }{ \sqrt{9- x^{2} } }}\)
??
\(\displaystyle{ \sqrt{ \frac{ x^{2}-x-6 }{9- x^{2} } }}\)
czy to jest to samo co:
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{ x^{2}-x-6 } }{ \sqrt{9- x^{2} } }}\)
??
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
Czy dozwolone jest takie przejscie?
To jaki sens jest w dawaniu zadania (w dodatku najlepiej punktowanego):
Terść:
Spradź czy dziedzina funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sqrt{ x^{2}-x-6 } }{ \sqrt{9- x^{2} } }}\)
zawiera sie w dziedzinie funkcji \(\displaystyle{ g(x)=\sqrt{ \frac{ x^{2}-x-6 }{9- x^{2} } }}\).
Przeciez wystarczy napisac, ze to jest to samo i po zadaniu.
Terść:
Spradź czy dziedzina funkcji \(\displaystyle{ f(x)= \frac{ \sqrt{ x^{2}-x-6 } }{ \sqrt{9- x^{2} } }}\)
zawiera sie w dziedzinie funkcji \(\displaystyle{ g(x)=\sqrt{ \frac{ x^{2}-x-6 }{9- x^{2} } }}\).
Przeciez wystarczy napisac, ze to jest to samo i po zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 3921
- Rejestracja: 10 gru 2007, o 20:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1194 razy
Czy dozwolone jest takie przejscie?
A może jednak się pospieszyłem. Liczbowo, to jest to samo, ale co do dziedziny to w przypadku funkcji f(x) zarówno licznik, jak i mianownik muszą być dodatnie, a w przypadku funkcji g(x) muszą być albo oba dodatnie, albo oba ujemne. Tak ja to widzę.
-
- Użytkownik
- Posty: 105
- Rejestracja: 22 sty 2008, o 15:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraśnik
- Podziękował: 32 razy
- Pomógł: 2 razy
Czy dozwolone jest takie przejscie?
Zrobilem wlasnie i tak to zadanie i dziedziny wychodza takie same. I oczywiscie oba mianowniki musza byc rożne od 0. Wychodzi, ze dziedziny sa takie same, tylko wlasnie nie jestem pewien czy trzeba to wszystko liczyc czy mozna sobie ulatwic sprawe tym prostym przejsciem?
-
- Użytkownik
- Posty: 623
- Rejestracja: 24 maja 2006, o 17:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ..
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 110 razy
Czy dozwolone jest takie przejscie?
Jak dla mnie nic tu nie trzeba liczyć. Wystarczy napisać, że dziedzina funkcji f;
\(\displaystyle{ M>0 \wedge L \geqslant 0}\), a g: \(\displaystyle{ (M>0 L qslant 0) (M L qslant 0)}\) . M- mianownik, L-licznik. Więc w oczywisty sposób \(\displaystyle{ D_f D_g}\).
A jak przypadkowo wyjdą równe, to nic nie zmienia.
\(\displaystyle{ M>0 \wedge L \geqslant 0}\), a g: \(\displaystyle{ (M>0 L qslant 0) (M L qslant 0)}\) . M- mianownik, L-licznik. Więc w oczywisty sposób \(\displaystyle{ D_f D_g}\).
A jak przypadkowo wyjdą równe, to nic nie zmienia.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 24 wrz 2007, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
Czy dozwolone jest takie przejscie?
sorki coś mi się pokręciło xD zawsze sprawdzaj te dziedziny, bo z reguły nie są takie same
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2008, o 21:42 przez satyr007, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Czy dozwolone jest takie przejscie?
Co masz na myśli pisząc "ta sama"? W sensie, jaki to ma matematyczny wydźwięk ?: )
A jak ktoś chce się zastanowić nad tym, czy funkcje są "takie same" to proszę powiedzieć, czy
\(\displaystyle{ f: \mathbb{R} \mathbb{R}, \ f(x) = x^{2}}\) to jest to samo, co \(\displaystyle{ g: \mathbb{R} \mathbb{R}_{+}, \ g(x) = x^{2}}\)?
A jak ktoś chce się zastanowić nad tym, czy funkcje są "takie same" to proszę powiedzieć, czy
\(\displaystyle{ f: \mathbb{R} \mathbb{R}, \ f(x) = x^{2}}\) to jest to samo, co \(\displaystyle{ g: \mathbb{R} \mathbb{R}_{+}, \ g(x) = x^{2}}\)?