znajdź resztę z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kujdak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 546
Rejestracja: 12 paź 2007, o 20:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wlkp
Podziękował: 193 razy
Pomógł: 51 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: kujdak »

Liczba 1 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu \(\displaystyle{ W(x)=x^{4}-3x^{3}-3x^{2}+ax+b}\) Znajdź resztę z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x-2).

Proszę o pomoc, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: Sylwek »

\(\displaystyle{ W(x)=(x-1)^2(x^2+cx+d)=(x^2-2x+1)(x^2+cx+d)}\) - wymnażasz i porównujesz współczynniki - muszą być jednakowe jak w podanym przez Ciebie wielomianie. Reszta z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x-2) wynosi \(\displaystyle{ W(2)}\), także jak wyliczysz a i b, to na pewno sobie poradzisz . Wychodzi \(\displaystyle{ a=11,\ b=-6}\).
Awatar użytkownika
oluch-na
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 253
Rejestracja: 3 mar 2007, o 19:40
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wyszków
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 12 razy

znajdź resztę z dzielenia

Post autor: oluch-na »

Mialam to dzis na lekcji... mam wrazenie, ze moj dyro nie nadaza z programem...
ODPOWIEDZ