Prosze o pomoc:)
Reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez wielomian P(x) = x� + 8 jest trojmianem kwadratowym R(x)= 2x� - 3x -1 . Wyznacz reszte z dzielenia tego wielomianu przez dwumian (x-1) .
Pozdrawiam i dziekuje
Reszta z dzielenia
- bisz
- Użytkownik
- Posty: 572
- Rejestracja: 13 paź 2004, o 18:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 27 razy
Reszta z dzielenia
skoro
\(\displaystyle{ \frac{w(x)}{x^{3}+8}=2x^{2}-3x-1}\)
no to mozna mniemac ze
\(\displaystyle{ w(x)=(x^{3}-8)(2x^{2}-3x-1)}\)
powymnazaj, wstaw x=1 i zobacz co wyjdzie.
\(\displaystyle{ \frac{w(x)}{x^{3}+8}=2x^{2}-3x-1}\)
no to mozna mniemac ze
\(\displaystyle{ w(x)=(x^{3}-8)(2x^{2}-3x-1)}\)
powymnazaj, wstaw x=1 i zobacz co wyjdzie.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 22 lut 2005, o 14:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Reszta z dzielenia
bisz: chyba coś tu jest nie tak, bo:
W(x)/P(x)=Q(x), i reszta R(x) W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
ale nie wiem co dalej...
(jedyny sposóbn rozwiązywania tego typu zadań jaki znam tu nie "działa"...)
W(x)/P(x)=Q(x), i reszta R(x) W(x)=P(x)*Q(x)+R(x)
ale nie wiem co dalej...
(jedyny sposóbn rozwiązywania tego typu zadań jaki znam tu nie "działa"...)