Zadanie z treścią
Zadanie z treścią
Dwie sekretarki wykonaly pewna prace w ciagu 12h. Gdyby pierwsza wykonala sama polowe pracy, a nastepnie druga reszte, to zuzylyby na to 25h. W ciagu ile godzin kazda z sekrtarek, pracujac oddzielnie, moze wykonac te prace ?
-
- Użytkownik
- Posty: 3507
- Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Brodnica
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1260 razy
Zadanie z treścią
w - wydajność,
P - praca do wykonania,
t - czas pracy,
\(\displaystyle{ w= \frac{P}{t} \\ \\ w_1+w_2= \frac{P}{12}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P}{t_1}+ \frac{P}{t_2}= \frac{P}{12} \\ \frac{1}{t_1}+ \frac{1}{t_2}= \frac{1}{12} \\ \\ \\ \frac{ \frac{1}{2}P }{w_1}+\frac{ \frac{1}{2}P }{w_2}=25 \\ \frac{P}{w_1}+ \frac{P}{w_2}=50 \\ t_1+t_2=50}\)
Rozwiązując układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{t_1}+ \frac{1}{t_2}= \frac{1}{12} \ \ / t_1t_2 \\t_1+t_2=50 \end{cases} \\ \begin{cases} t_1+t_2= \frac{t_1t_2}{12} \\ t_1=50-t_2 \end{cases} \\ 50-t_2+t_2= \frac{(50-t_2)t_2}{12} \\ 600=50t_2-t_2^2 \\ t_2^2-50t_2+600=0 \\ \Delta=100 \\ t_2=20 t_1=30\vee t_2=30 t_1=20}\)
P - praca do wykonania,
t - czas pracy,
\(\displaystyle{ w= \frac{P}{t} \\ \\ w_1+w_2= \frac{P}{12}}\)
\(\displaystyle{ \frac{P}{t_1}+ \frac{P}{t_2}= \frac{P}{12} \\ \frac{1}{t_1}+ \frac{1}{t_2}= \frac{1}{12} \\ \\ \\ \frac{ \frac{1}{2}P }{w_1}+\frac{ \frac{1}{2}P }{w_2}=25 \\ \frac{P}{w_1}+ \frac{P}{w_2}=50 \\ t_1+t_2=50}\)
Rozwiązując układ:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{t_1}+ \frac{1}{t_2}= \frac{1}{12} \ \ / t_1t_2 \\t_1+t_2=50 \end{cases} \\ \begin{cases} t_1+t_2= \frac{t_1t_2}{12} \\ t_1=50-t_2 \end{cases} \\ 50-t_2+t_2= \frac{(50-t_2)t_2}{12} \\ 600=50t_2-t_2^2 \\ t_2^2-50t_2+600=0 \\ \Delta=100 \\ t_2=20 t_1=30\vee t_2=30 t_1=20}\)
Ostatnio zmieniony 23 sty 2008, o 19:34 przez wb, łącznie zmieniany 1 raz.
Zadanie z treścią
o dzięki wielkie
[ Dodano: 23 Stycznia 2008, 18:11 ]
obliczenia koncowe mi nie wychodza mozesz pokazac jak ty to zrobiles?
[ Dodano: 23 Stycznia 2008, 18:11 ]
obliczenia koncowe mi nie wychodza mozesz pokazac jak ty to zrobiles?