rozłoż na czynniki

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Keinam89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 22 sty 2008, o 20:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WWA

rozłoż na czynniki

Post autor: Keinam89 »

\(\displaystyle{ W(x)=x^4+3x^3+4x^2-6x-12}\)
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

rozłoż na czynniki

Post autor: Szemek »

\(\displaystyle{ x^4+3x^3+4x^2-6x-12=(x^4+3x^3+6x^2)-2(x^2+3x+6) = (x^2-2)(x^2+3x+6) = (x-\sqrt{2})(x+\sqrt{2})(x^2+3x+6)}\)
ODPOWIEDZ