Trzy różne pierwiastki wielomianu.

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
Michałek_żółty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: google.pl
Podziękował: 5 razy

Trzy różne pierwiastki wielomianu.

Post autor: Michałek_żółty »

Proszę o pomoc w takim zadaniu:
Dla jakich wartości parametru m równanie \(\displaystyle{ m^{2}x^{3}+(m^{2}+6m)x^{2}+(m+6)x=0}\)
ma trzy różne pierwiastki rzeczywiste?

Nie mam pojęcia jak to ruszyć.
Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
Sylwek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2716
Rejestracja: 21 maja 2007, o 14:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 160 razy
Pomógł: 657 razy

Trzy różne pierwiastki wielomianu.

Post autor: Sylwek »

Zauważ, że \(\displaystyle{ x=0}\) jest pierwiastkiem tego wielomianu niezależnie od wartości parametru \(\displaystyle{ m}\). Zatem równanie: \(\displaystyle{ m^2 x^2 + m(m+6)x+(m+6)=0}\) musi mieć dwa różne rozwiązania (\(\displaystyle{ m^2 \neq 0 \wedge \Delta>0}\)), a także 0 nie może być pierwiastkiem tego równania (\(\displaystyle{ m+6 0}\)). Powodzenia
Michałek_żółty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 19 gru 2007, o 20:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: google.pl
Podziękował: 5 razy

Trzy różne pierwiastki wielomianu.

Post autor: Michałek_żółty »

Dzięki Sylwek.
ODPOWIEDZ