Dany jest wielomian
\(\displaystyle{ W(x) = 4x^4 - 49x^2-56x-16}\)
Rozłóż wielomian W(x) na czynniki liniowe stosując grupowanie wyrazów i wzory skróconego mnożenia.
Nie wiem jak zacząć.
Z górdy dziekuje za pomoc
Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubcza
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=57005
mam nadzieję na "podziękuj":P
mam nadzieję na "podziękuj":P
-
- Użytkownik
- Posty: 1420
- Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 411 razy
Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
\(\displaystyle{ 4x^{4}-64x^{2}+15x^{2}-60x+4x-16=4x^{2}(x^{2}-16)+15x(x-4)+4(x-4)=
(x-4)[4x^{2}(x+4)+15x+4)=(x-4)(4x^{3}+16x^{2}+15x+4)=(x-4)(4x^{3}+2x^{2}+14x^{2}+7x+8x+4)=(x-4)[2x^{2}(2x+1)+7x(2x+1)+4(2x+1)]=(x-4)(2x+1)(2x^{2}+7x+4)}\)
tutaj już nie wiem czy da się rozłożyć metoda grupowania, chyba trzeba już Delta
(x-4)[4x^{2}(x+4)+15x+4)=(x-4)(4x^{3}+16x^{2}+15x+4)=(x-4)(4x^{3}+2x^{2}+14x^{2}+7x+8x+4)=(x-4)[2x^{2}(2x+1)+7x(2x+1)+4(2x+1)]=(x-4)(2x+1)(2x^{2}+7x+4)}\)
tutaj już nie wiem czy da się rozłożyć metoda grupowania, chyba trzeba już Delta
Rozłóż wielomian na czynniki liniowe
Pomogłeś mi robert9000, Dziękuję.
P.S. Nie wiem jeszcze jak się dziękuje... Ale będę pamiętać, że mam podziękować.
P.S. Nie wiem jeszcze jak się dziękuje... Ale będę pamiętać, że mam podziękować.