Reszta z dzielenia raz jeszcze

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
yonagold
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 17 cze 2007, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WROCEK
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 7 razy

Reszta z dzielenia raz jeszcze

Post autor: yonagold »

Są na tym forum podobne posty ALE jak znaleźć resztę gdy dzielimy przez takie wielomiany: jak zrobić gdy dzielimy przez:

\(\displaystyle{ \[
\begin{array}{l}
1.)\begin{array}{*{20}c}
{} & {} \\
\end{array}(x^2 + 1) \\
2.)\begin{array}{*{20}c}
{} & {} \\
\end{array}(x^4 + 1) \\
3.)\begin{array}{*{20}c}
{} & {} \\
\end{array}(x^2 + 1)^2 \\
\end{array}
\]}\)


Przez coś takiego to bez problemu wiem jak zrobić:

\(\displaystyle{ \[
\begin{array}{l}
1.)\begin{array}{*{20}c}
{} & {} \\
\end{array}(x^2 - 1) \\
}
\]}\)


Wszędzie są rozwiązane błache przykłady, a jak poradzić sobie z moimi ???
Wystarczy mi metoda


Wielkie dzięki za odzew

Pozdrawiam
robert9000
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1420
Rejestracja: 11 sty 2008, o 22:06
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 411 razy

Reszta z dzielenia raz jeszcze

Post autor: robert9000 »

czegoś takiego niestety nie da się w żaden sposób zrobić, ponieważ nie rozkłada to się dalej na współczynniki liniowe, jedyna metoda (chyba ze jakos sie da w dziwny sposób) to dzielenie pisemne wielomianu przez to co podałaś. Ewentualnie jak rozłożysz wyjsciowy wielomian na współczynniki, i zobaczysz, że jest tam ten, to można, ale to tez podzielenie.
yonagold
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 183
Rejestracja: 17 cze 2007, o 21:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: WROCEK
Podziękował: 63 razy
Pomógł: 7 razy

Reszta z dzielenia raz jeszcze

Post autor: yonagold »

już doszedłem to trzeba było na zespolonych zrobić
ODPOWIEDZ