Wyznacz reszte z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
dwdmp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 181
Rejestracja: 17 sty 2008, o 19:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Koszalin

Wyznacz reszte z dzielenia

Post autor: dwdmp »

Nie wykonując dzielenia, znajdź resztę z dzielenia wielomianu W przez Q

\(\displaystyle{ W(x)= x ^{10}+x ^{4} +x ^{2}+x+1 , \\Q(x)= x ^{2}-1}\)

Przypominam o klamrach

Kod: Zaznacz cały

[tex] i [/tex]
Kasia[/color]
Ostatnio zmieniony 18 sty 2008, o 17:04 przez dwdmp, łącznie zmieniany 2 razy.
Marta99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 260
Rejestracja: 9 gru 2006, o 13:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: warszawa
Podziękował: 17 razy
Pomógł: 26 razy

Wyznacz reszte z dzielenia

Post autor: Marta99 »

Nie jestem pewna ale chyba tak :

\(\displaystyle{ W(x)=x ^{10} +x ^{4}+x ^{2} + x + 1}\)
\(\displaystyle{ W(1) = 5}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=3}\)
\(\displaystyle{ W(x)=P(x)*Q(x) + ax+b}\)
\(\displaystyle{ W(1)=P(1)*Q(1) + a+b}\)
\(\displaystyle{ W(1)=P(1)*(1 ^{2}-1) + a+b}\)
\(\displaystyle{ W(-1)=P(-1)*((-1) ^{2}-1) - a+b}\)

\(\displaystyle{ a+b=5}\)
\(\displaystyle{ -a+b=3}\)
ODPOWIEDZ