Q(x) =(x^2+px+q)^2
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 19:40 ]
w zadaniu mam wyznaczyĆ wsółczynniki m,n i q tak aby wielomiany były równe.
P(x)= x^4=mx^3+nx^2+12x+4 Q(x) = (x^2+px+q)^2
Co proponujecie zrobić z tym drugim wielomianem, żeby zrobić to zadanie?
PodnieśĆ do kwadratu wielomian.
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
PodnieśĆ do kwadratu wielomian.
\(\displaystyle{ a=x^{2}, \ b=px, \ c=q}\)
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=a^2+b^2+c^2+2ab+2bc+2ac}\)
\(\displaystyle{ (a+b+c)^2=a^2+b^2+c^2+2ab+2bc+2ac}\)
PodnieśĆ do kwadratu wielomian.
wiecie jak wyznaczyć te współczynniki aby te wielomiany były równe. Nie wiem zabardzo jak to rozwiązać.
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 19:47 ]
P(x)= x^4+mx^3+nx^2+12x+4 Q(x) = (x^2+px+q)^2
Jak wyznaczyć współczynniki aby te wielomiany były równe?
[ Dodano: 17 Stycznia 2008, 19:47 ]
P(x)= x^4+mx^3+nx^2+12x+4 Q(x) = (x^2+px+q)^2
Jak wyznaczyć współczynniki aby te wielomiany były równe?