Miejsca zerowe

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Miejsca zerowe

Post autor: alien »

Witam, mógłby mi ktoś sprawdzic czy dobrze obliczyłem miejsca zerowe:
\(\displaystyle{ 1W(x)=x^2(x-\sqrt{2})(\sqrt{2}-x)(x+1)}\)
\(\displaystyle{ 2W(x)=10x^4(x-2)^2(x-1)^3}\)
\(\displaystyle{ 3W(x)=-(x+2)^2(x-1)}\)
\(\displaystyle{ 4W(x)=-0,1(x+1)(2-x)(x-5)}\)
1.\(\displaystyle{ M_0={0,\sqrt{2},-1}}\)
2.\(\displaystyle{ M_0={0,2,1}}\)
3.\(\displaystyle{ M_0={-2,1}}\)
4.\(\displaystyle{ M_0={-1,2,5}}\)
Dobrze? Z góry dzięki:)

P.S. Jeśli mógłby mi ktoś pokazac jak będą wykresy wygladac to byłbym wdzieczny, bo nie jestem pewien
raphel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 657
Rejestracja: 9 gru 2007, o 12:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Czewa/Wrocław
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 138 razy

Miejsca zerowe

Post autor: raphel »

miejsca zerowe dobrze obliczyłeś.

Wykresy można narysować tylko wtedy gdyby to była nierówność, a tak to masz równanie i rozwiązaniem są te miejsca zerowe.
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Miejsca zerowe

Post autor: alien »

No ja wiem ale traktujac to jako nierówności....
arpa007
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 948
Rejestracja: 24 mar 2007, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 235 razy

Miejsca zerowe

Post autor: arpa007 »

1.tak
2.T
3,t
4,T
5,t
dobrze masz
zasada wykresow
na osi x zaznaczasz miejsca zerowe i teraz:
gdy przy najwyższej potędze masz dodatnia liczbe (po wymnozeniu wszystkich x'ów)
np.\(\displaystyle{ 4x^{3}}\) masz dodatnia
to zaczynasz rysowac od prawej strony nad osia X, od góry
i jedziesz;]
jesli masz x do potegi nieparzystej np. \(\displaystyle{ x, x^{3}}\) itp.,to przechodzisz przez punkt i wykres (z gory na dol i odwrotnie)
jesli masz x do potegi parzystej np., \(\displaystyle{ x^{2} , x^{4}}\) itp. to odbijasz sie od punktu,osii
rysuj nie proste tylko szlaczki i ci wyjdzie;]

przyklad;] zrobiony profesjonalnie w PAIncie;]

Ostatnio zmieniony 17 sty 2008, o 18:42 przez arpa007, łącznie zmieniany 2 razy.
alien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 280
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lubcza
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2 razy

Miejsca zerowe

Post autor: alien »

Ja wiem to wszystko ale nie jestem pewnien czy dobrze zrobiłem:)
ODPOWIEDZ