Witam, mam dwa przykłady z którymi nie moge sobie poradzic:
\(\displaystyle{ W(x)=x^3 + 3x + 4 = 0}\)
\(\displaystyle{ W(x)=x^4 - x^2 - 12 = 0}\)
Mógłby mi ktoś pomóc?
próbowałem rozkładac na czynniki ale nic z tego nie wyszło
Rozwiąż równanie
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ W(x)=x^4-x^2-12\\
t:=x^2\\
t^2-t-12\\
\Delta= 1-4\cdot 1\cdot (-12)=49\\
t_1=-3\\
t_2=4\\
x^2=-3 x^2=4\\
x=2\vee x=-2}\)
t:=x^2\\
t^2-t-12\\
\Delta= 1-4\cdot 1\cdot (-12)=49\\
t_1=-3\\
t_2=4\\
x^2=-3 x^2=4\\
x=2\vee x=-2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2278
- Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 602 razy
Rozwiąż równanie
szukasz pierwisatków wśród dzielników wyraszu wolnego, czyli 4. czyli wprawdzasz wartości wielomianu w 1,-1,2,-2,4,-4 i jak gdzies wyjdzie 0 to wiesz, że wielomian jest podzielny przez \(\displaystyle{ x-a}\) gdzie \(\displaystyle{ a\in \(-4,-2,-1,1,2,4\)}\)i mozesz wykonac dzielenie przez ten jednomian pozdro