\(\displaystyle{ h(X) = x^{3} - 3x^{2} + 3x + 27}\)
Prosiłbym o dokładny opis, bardzo mi zależy:D
Oblicz funkcje odwrotną do podanej:
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bukowno
Oblicz funkcje odwrotną do podanej:
Ostatnio zmieniony 6 gru 2009, o 15:03 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 5405
- Rejestracja: 11 sty 2005, o 22:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: a z Limanowej
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 422 razy
Oblicz funkcje odwrotną do podanej:
\(\displaystyle{ y = (x-1)^{3} + 28 \\ (x-1)^{3} = y-28 \\ x-1 = \sqrt[3]{y-28} \\ x = \sqrt[3]{y-28} + 1 \\ f^{-1} (x) = \sqrt[3]{x-28} + 1}\)
Oblicz funkcje odwrotną do podanej:
Czy jak funkcja nie jest czasami odwrotna do jej argumentami ni powinny być czasami y? Przecież wtedy zamieniają się oznaczenia osi współrzędnych.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
Oblicz funkcje odwrotną do podanej:
Zależy od podejścia- w tym podanym przez Rogala nie zmieniamy oznaczeń osi.Czy jak funkcja nie jest czasami odwrotna do jej argumentami ni powinny być czasami y? Przecież wtedy zamieniają się oznaczenia osi współrzędnych.
(właściwie to nie spotkałem się z zamianą)
Pozdrawiam.