Wyznaczyc reszte z dzielenia

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
szagi123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wyznaczyc reszte z dzielenia

Post autor: szagi123 »

Zad.
Wyznacz resztge z dzielenia wielomianu W przez wielomian V gdy :
\(\displaystyle{ W(x) = x^{1995} + x^{1994} + x^{1993} + ... + x^{2} + x + 1}\)
\(\displaystyle{ V(x) = x^{5} + x^{4} + x^{3} + x^{2} + x + 1}\)

Bylbym wdzieczny nie tyle co za rozwiazanie co za wskazanie sposobu jakim sie to robi ;]

Z gory dzieki
Ostatnio zmieniony 15 sty 2008, o 20:53 przez szagi123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
dabros
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1121
Rejestracja: 2 cze 2006, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 48 razy
Pomógł: 4 razy

Wyznaczyc reszte z dzielenia

Post autor: dabros »

możesz zauważyć, że zachodzi:
\(\displaystyle{ W(-1)=0 V(-1)=0}\)
i innych pierwiastków te wielomiany nie posiadają
szagi123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 6 sty 2008, o 20:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Wyznaczyc reszte z dzielenia

Post autor: szagi123 »

Odpowiedz jest \(\displaystyle{ x^{3} + x^{2} + x + 1}\)


Wiec niestety nic mi to nie pomaga. Problem aktualny ;]
ODPOWIEDZ