Rozwiąż równania.
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubcza
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równania.
Witam, mam kilka podpunktów których nie umiem zrobic z całej ogromnej ilosci zadan, więc jeśli byłby ktoś na tyle miły by mi pomóc to byłbym wdzięczny:
Rozwiąż rówania:
\(\displaystyle{ (x^2+x)^4 - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^4 - (3x^2+2)^2 = 0}\)
\(\displaystyle{ 4x^3 - 3x - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ 3x^3 - 7x^2 - 7x + 3 =0}\)
\(\displaystyle{ 5x^5 + 4x^4 - 5x - 4 =0}\)
\(\displaystyle{ 3x^5 - 2x^4 + 3x -2 = 0}\)
Pomoże mi ktoś?
Rozwiąż rówania:
\(\displaystyle{ (x^2+x)^4 - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ x^4 - (3x^2+2)^2 = 0}\)
\(\displaystyle{ 4x^3 - 3x - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ 3x^3 - 7x^2 - 7x + 3 =0}\)
\(\displaystyle{ 5x^5 + 4x^4 - 5x - 4 =0}\)
\(\displaystyle{ 3x^5 - 2x^4 + 3x -2 = 0}\)
Pomoże mi ktoś?
- Piotrek89
- Użytkownik
- Posty: 1051
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Górowo Iławeckie
- Pomógł: 278 razy
Rozwiąż równania.
parę wskazówek:
\(\displaystyle{ \left( (x^{2}+x)^{2} \right) ^{2} - 1^{2} =0}\)alien pisze:\(\displaystyle{ (x^2+x)^4 - 1 = 0}\)
\(\displaystyle{ (x^{2})^{2}-(3x^{2}+2)^{2}=0}\)alien pisze:\(\displaystyle{ x^4 - (3x^2+2)^2 = 0}\)
zauważ, że W(1)=0 podziel ten wielomian przez (x-1) , następnie otrzymasz kwadratowe, które rozłożysz szybkoalien pisze:\(\displaystyle{ 4x^3 - 3x - 1 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 280
- Rejestracja: 10 wrz 2007, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lubcza
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2 razy
Rozwiąż równania.
No, ale to wiem(oprócz tego co napisałes ostatnie bo pod takim kątem do tego nie podchodziłem) i nie wiem co z tego zrobic? Nic mi to nie daje
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równania.
\(\displaystyle{ 4x ^{3} - 3x -1 = 0}\)Piotrek89 pisze:zauważ, że W(1)=0 podziel ten wielomian przez (x-1) , następnie otrzymasz kwadratowe, które rozłożysz szybkoalien pisze:\(\displaystyle{ 4x^3 - 3x - 1 = 0}\)
Podziel wielomian przez (x-1), lub zastosuj schemat Hornera...
\(\displaystyle{ (x-1)(4x ^{2} +4x+1)=0}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równania.
Pierwiastkiem wielomianu jest jeden z dzielników wyrazu wolnego. W tym przypadku pierwiastkiem jest x=-1. Podziel wielomian przez (x+1).alien pisze: \(\displaystyle{ 3x^3 - 7x^2 - 7x + 3 =0}\)
\(\displaystyle{ x ^{4} (5x+4)-(5x+4)=0alien pisze: \(\displaystyle{ 5x^5 + 4x^4 - 5x - 4 =0}\)
\\
(5x+4)(x ^{4} -1)=0
\\
(5x+4)(x ^{2}-1)(x ^{2}+1)=0
\\
(5x+4)(x-1)(x+1)(x ^{2} +1)=0
\\}\)
\(\displaystyle{ x ^{4}(3x-2)+(3x-2)=0alien pisze: \(\displaystyle{ 3x^5 - 2x^4 + 3x -2 = 0}\)
\\
(3x-2)(x ^{4}+1=0}\)
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
- mmoonniiaa
- Użytkownik
- Posty: 5482
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 21 razy
- Pomógł: 1470 razy
Rozwiąż równania.
\(\displaystyle{ [(x^2+x)^2-1][(x^2+x)^2+1]=0alien pisze:\(\displaystyle{ (x^2+x)^4 - 1 = 0}\)
\\
(x^2+x-1)(x^2+x+1)[(x^2+x)^2+1]=0}\)
\(\displaystyle{ [x^2-(3x^2+2)](x^2+3x^2+2)=0}\)alien pisze:\(\displaystyle{ x^4 - (3x^2+2)^2 = 0}\)